Tanúsítvány

SSL Certificate
Árukereső, a hiteles vásárlási kalauz

Látogató számláló

0
0
1
5
1
5
9
Blog

Így erősítsd az immunrendszered

2020.11.26 15:16

Napjainkban még az influenzás időszakban megszokottnál is nagyobb figyelemmel kell fordulnunk az immunrendszerünk felé.

Általánosan igaz, hogy a tüneti kezeléseknél nagyságrendekkel jobb megoldás magára a megelőzésre koncentrálnunk, amire egyszerűen nem létezik hatásosabb eszköz egy erős és ellenálló immunrendszernél. Egy stabil lábakon álló, strapabíró szervezet hosszabb ideig is ellen tud állni a bacilusoknak, vírusoknak, így az influenza-jellegű támadásokat is hárítani tudja.

Aki erős immunrendszerre vágyik, annak egész egyszerűen oda kell figyelnie, hogy megfelelő mennyiségű C-vitamint juttasson a szervezetébe. Számtalan ízben bizonyítást nyert már, hogy a C-vitamin segíthet a téli hónapokban, különösen a megfázás és az influenza megelőzésében, ilyen járványos időszakban meg különösen.

Ennek pedig több oka is van:

  • A nagyobb mennyiségben szervezetbe vitt C-vitamin segíti az immunrendszer számos sejtjének felhalmozódását és hozzájárul a feladataik hatékony elvégzéséhez;
  • A C-vitamin hiánya gyengébb ellenállást eredményez a kórokozókkal szemben;
  • Ugyanakkor a megnövelt C-vitamin bevitel az immunrendszer számos egyéb funkcióját támogatja;
  • A fertőzések és a stressz során csökken a vérben és a fehérvérsejtekben a C-vitamin koncentrációja, ezért is érdemes pótolni azt;
  • A C-vitamin fokozza a specifikus fehérvérsejtek termelését és működését, amelyek felszabadítják az enzimeket, hogy elpusztíthassák a kórokozókat;
  • A C-vitamin növeli az antimikrobiális és természetes gyilkos sejtek aktivitását;
  • A C-vitamin hatékony antioxidáns hatása védi a sejteket a gyulladás, mint például a megfázás és az influenza okozta károsodásoktól;
  • Valamint a C-vitamin blokkolja azokat az útvonalakat, amelyek a T-sejtek megszüntetéséhez vezetnek, amik egyébként kiemelten fontosak a fertőzések megakadályozásához.

Az egészséges bőr, a C-vitamin és az immunitás kapcsolata

A bőr a test legnagyobb szerve, és kiemelten fontos szerepet játszik az immunitásban, hiszen erős fizikai akadályt jelent a potenciálisan káros környezeti tényezők ellen. A bőr immunológiai gátként is funkcionál, mégpedig úgy, hogy a bőrsejteken lévő speciális receptorok felismerik a kórokozó behatolókat, és megindítják az immunválaszt, ami kiváltja az antimikrobiális hatóanyagok felszabadulását. Ahhoz, hogy a bőrünk el tudja látni ezt a védelmező feladatát, a kollagén állandó termelődésére van szükség, amely tápanyag- és az oxigénellátó szerepe által segíti a védő funkciók fenntartását.

A C-vitamin fontos szerepet játszik a kollagén szintézisében, amely rendszeres és megfelelő készletektől függ. Ha hiányzik a C-vitamin, a kollagén termelés megszakad, ami káros hatással lehet a bőr egészségi állapotára és a gátló funkcióra. A bőrünk pedig, ha elveszti védőpajzsát, akkor a betegségekkel szemben is védtelenné válik.

Mennyi C-vitaminra is van szükség valójában?

Mivel az emberi szervezet sajnos nem képes a C-vitamin előállítására, így külső forrásból kell hozzájutnunk. Erre a legkézenfekvőbb mód a tudatosan alakított étrend, hiszen a C-vitamin megtalálható a citrusfélék gyümölcseiben, úgy mint a narancs, a citrom és a grapefruit, a bogyós növényekben, a paradicsomban, a paprikában és még számos egyéb zöldség és főzelékfélében.

Akkor is van megoldás, ha a táplálkozás és az étrend megválasztása nem a legoptimálisabb, erre szolgálnak az úgynevezett táplálékkiegészítők. A C-vitamin javasolt napi bevitele felnőttek részére egyébként 75 mg és 120 mg között van, dohányzók esetében további 35 mg. A felső tolerálható szint 2000 mg körül taksálható felnőttekről beszélve, és erre azért érdemes mindig odafigyelni, mert néhány embernél a szélsőségesen nagy dózisú C-vitamin igénybevétele időnként gyomor bántalmakat és hasmenést válthat ki. Ez a mellékhatás egyébiránt csak a szokásos C-vitamin készítményekre vonatkozik, és elkerülhető olyan liposzómás kiegészítők használatával, mint például az Altrient® C.


Miben különbözik az Altrient® C a többi, hagyományos C vitamintól?altrient c immun

Az egyik legfontosabb különbség a felszívódás mértékében keresendő. A hagyományos C-vitamin felszívódást gátló hatása miatt nagymértékben korlátozza azt a mennyiséget, ami ténylegesen a véráramba juthat. Azonban a liposzómás C-vitamin hatékonyan jut át a bélfalon és kerül így a véráramba. Az Altrient® C liposzómás C vitamin addig nem bontódik le, amíg el nem éri azt a testrészt, amelynek a tápanyagra a leginkább szüksége van.

A C-vitamin hagyományos formái súlyosan korlátozzák a szájon ét naponta a szervezetbe juttatható mennyiséget. Ha napi szinten több mint 1 vagy 2 gramm hagyományos C-vitamin a szervezetbe kerül, az aszkorbinsav az emésztőrendszerben nemkívánatos hatásokat okozhat, ami kellemetlen görcsökkel és hasmenéssel járhat.

A hagyományos C-vitamin nagy része széklet és a vizelet formájában egyszerűen kiürül a szervezetből, így mindössze hozzávetőlegesen 15-20% arányban szívódik fel ténylegesen a véráramba és fejti ki valódi hasznát. Ezzel szemben a liposzómás C-vitamin nagy mennyiségű, koncentrált C-vitamin szervezetbe juttatását teszi lehetővé, ami ezután frissen és épségben jut el a véráramba egészen rendkívüli, 98%-os felszívódást produkálva (jó minőségű liposzómás termék esetén).

Konklúzióként annyit érdemes mindenképp leszögeznünk, hogy bár képtelenség mindig steril és bacilusoktól mentes környezetben tartózkodnunk, lépéseket ugyanakkor tehetünk az immunrendszerünk erősítésére, ellenállóbbá téve azt az esetleges támadásokra. A jó hír pedig az, hogy változtatni és elkezdeni a tudatos táplálkozást sosem késő. Nem mellékesen erre azért is van kiemelten szükség, mert a tápanyagok ritkán működnek egyedül a szervezetben, és nagyságrendekkel hatékonyabban tudják kihasználni az előnyöket, ha más mikro tápanyagok mellett dolgozhatnak. Tehát miközben a C-vitamin feltöltése valószínűleg többletbiztosítást nyújt a téli kórokozók ellen, érdemes megjegyezni, hogy a kiegyensúlyozott étrend kialakítása segít más, a szervezet számára nélkülözhetetlen tápanyag és vitamin felhalmozásában.