VÁLOGATOTT VITAMINOK ÉS ÉTREND-KIEGÉSZÍTŐK EGY HELYEN

Blog

Amit a szalvesztrolokról tudni érdemes

Amit a szalvesztrolokról tudni érdemes
Néhány évtizeddel ezelőtt az emberek főként teljes értékű ételeket ettek: gabonát, gyümölcsöt és szezonálisan termesztett zöldséget. Ezek az élelmiszerek kulcsfontosságú táplálkozási források voltak, és széles körben úgy tartják, hogy segítenek a krónikus betegségek megelőzésében.
Mára a gyártási folyamatok ezt teljesen megváltoztatták. A friss termékeket vegyszerekkel kezelik, tárolják, feldolgozzák és újra kezelik. Sok más élelmiszer „termék” a polcainkon szintén tele van vegyszerekkel. Nem meglepő módon az olyan krónikus betegségek előfordulása, mint az elhízás, a szívbetegségek, a magas vérnyomás, a cukorbetegség és a rák, magasabb, mint valaha.
Egészségünknek ez a hanyatlása legalábbis részben összefügg a növényi másodlagos metabolitok elvesztésével. A normál testi működéshez szükséges vitaminok és ásványi anyagok biztosítása mellett a növényi anyagcseretermékek a betegségektől is megóvtak bennünket. A polifenolok például általában részt vesznek az UV-sugárzás elleni védekezésben vagy a kórokozók elrettentésében, és köztudottan hozzájárulnak a növény ízéhez, színéhez és szagához. További fontos fitokemikáliák közé tartozik a sárgarépában, a paradicsomban és a spenótban található karotinoidok, valamint a vörösborban és a szőlőben található rezveratrol.
Ezeknek a fitokemikáliáknak az előnyei a bioaktivitások széles skálájának tulajdoníthatók: gyulladáscsökkentő, antioxidáns, rákellenes, vírusellenes és így tovább. A mai napig több mint 5000 fitokemikáliát azonosítottak a növényekben, és sok mást még nem fedeztek fel.
Ezek közül az egyik legígéretesebb a salvesztrolok.
Mik azok a salvesztrolok?
A szalvestrolok a fitonutriensek egy osztályából, az úgynevezett fitoalexinekből származó, természetben előforduló anyagok. A fitoalexinek olyan vegyületek osztálya, amelyeket a növények természetes védekezési mechanizmusként termelnek, válaszul a ragadozók, például vírusok, baktériumok, UV-fény vagy kártevők fertőzésére vagy támadására. A resveratrol az első felfedezett salvesztrol, amelyet vörös, zöld és kék-fekete szőlő héjából nyernek.
Amikor egy kártevő, például gomba megtámadja, a növény specifikus salvesztrolt termel. Ez a salesztrol felhalmozódik a növény gyümölcsének héjában, és a gombák által érintett területet célozza meg.
Azóta számos másodlagos növényi anyagot fedeztek fel, mint például a kurkumint, a zöld teát és a rezveratrolt. Ezek mindegyike fontos betegség-leküzdési mechanizmusokat rejt magában egy bonyolult védekezési rendszer részeként, amely lehetővé teszi a növények számára a behatoló mikroorganizmusok elleni védekezést.
A kutatók azt találták, hogy a fitokemikáliákban, salvestrolokban gazdag gyümölcsök és zöldségek fogyasztása segíthet a fertőzések és betegségek elleni védekezésben.
Hogyan hatnak a salvestrolok?

A szalvesztrolok felfedezése a citokróm P450 enzimrendszer sokéves kutatása nyomán történt. A citokróm P450 (CYP) monooxigenázok a természet „legsokoldalúbb biológiai katalizátoraiként” leírt enzimek szupercsaládját alkotják.
A CYP enzimek minden élőlényben jelen vannak: maga az emberi szervezet mintegy 57 CYP enzimet tartalmaz. A CYP-ek kulcsszerepet játszanak a biokémiai reakciók támogatásában, valamint a káros anyagcseretermékek, az idegen toxinok és rákkeltő anyagok, például a peszticidek és a környezeti toxinok méregtelenítésében. A CYP enzimek szteroidokat, zsírsavakat és xenobiotikumokat is oxidálnak, és fontosak a hormonszintézisben és -lebontásban, a koleszterinszintézisben és a D-vitamin anyagcserében.
Az Aberdeeni Egyetem kutatócsoportja azonosított egy bizonyos enzimet, a CYP1B1-et, amely a beteg sejtekben jelen van, de az egészséges szövetekben nem. A CYP1B1 egyedülálló tulajdonsága, hogy aktiválva a különféle fitokemikáliákat és szintetikus vegyi anyagokat olyan anyagokká alakítja, amelyek mérgezőek a beteg sejtre. Ez a felfedezés egy újabb áttöréshez vezetett: a CYP1B1 által „aktivált” fitokemikáliák egyike a salvesztrol. Amikor a CYP1B1 metabolizálja (feldolgozza) a szalvesztrolokat, a sejt olyan anyagot termel, amely hatékonyan apoptózishoz vagy sejthalálhoz vezet. Más szóval, a sejt lebontja a salvesztrolokat és elpusztul. Ennek nincs hatása az egészséges sejtekre. A szalvestrolok gyulladásgátló és gombaellenes szerekként is támogatják a sejteket.
A kutatók ezért azt feltételezték, hogy a szalvesztrolban gazdag gyümölcsök és zöldségek fogyasztása elősegítheti a jó egészség megőrzését és a betegségekkel szembeni ellenálló képesség erősítését.
Hogyan tudnék több salvestrolt bevinni az étrendembe?
Sajnos a legtöbb fitonutriens elérhetősége az élelmiszerekben manapság erősen korlátozódik a modern mezőgazdasági gyakorlatokra és más termelési technikákra.
A növényvédő szerek és gombaölő szerek használata a növényeinkben azt jelenti, hogy a növényeknek gyakran nincs szükségük szalvesztrol előállítására, és ezek az értékes tápanyagok szinte egyáltalán nem találhatók meg a szupermarketekben. Csak a biotermesztésű élelmiszerek tartalmaznak elegendő mennyiségű szalesztrolt: nevezetesen a zöldségek, beleértve a spárgát, vízitorma, spenót, sütőtök; gyümölcsök, például olajbogyó, alma, eper; és gyógynövények, mint a zsálya, menta, pitypang, citromos verbéna és rooibos tea. Ezeket az ételeket a legjobb túlmelegítés vagy forralás nélkül elkészíteni: párolás vagy keverés javasolt.
Ha a bioélelmiszerek elérhetetlenek – mint sokak számára – az alternatíva egy koncentrált kiegészítő. A Salvestrol kapszulák a természet legerősebb szalvesztrolforrásainak szabadalmaztatott keverékét tartalmazzák, beleértve a citrusfélék, a szőlőmag és a sütőtök molekuláris kivonatait.